WMO
De gemeente van herkomst geeft ondersteuning via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit kan via een persoonsgebonden budget (PGB) of via Zorg In Natura (ZIN).
Wat is zorg in natura (ZIN)?
Bij zorg in natura bepaalt de gemeente welke zorgorganisatie de zorg of voorziening levert. De cliënt kan dan bijvoorbeeld niet zelf bepalen door wie, hoe laat en hoe hij/zij wordt geholpen. Elke gemeente heeft afspraken gemaakt met een aantal zorgorganisaties. Cliënt heeft niet veel keuze, maar hoeft zelf niets te regelen. Tevens kan er een maatwerkcontract worden opgesteld.
Wat is een persoonsgebonden budget (pgb)?
Bij een persoonsgebonden budget bepaalt de cliënt zelf bij wie hij/zij de zorg of voorziening inkoopt. Cliënt heeft de regie (de leiding) over de eigen zorg. De cliënt zoekt zelf de zorgverleners uit, sluit contracten met ze af, maakt een planning en regelt de betalingen. Cliënt houdt zelf de administratie bij via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Stappen in het WMO traject:
Na de aanmelding bij De Stam, doet de cliënt zelf de melding bij de gemeente van herkomst. Een overzicht van het WMO traject:
- Cliënt doet melding bij de gemeente.
- Er wordt een consulent van de gemeente aan de melding toegewezen.
- De consulent zal contact opnemen met de cliënt en een gesprek inplannen (keukentafelgesprek). In dit gesprek wordt duidelijk welke zorg de cliënt nodig heeft.
- De gemeente kan contact opnemen met De Stam betreft de tarieven, voorwaarden, het zorgaanbod of overige informatie.
- De financiering kan via een PGB of ZIN.
- Na akkoord van de gemeente, wordt de opname gepland.
- In de beginfase bij De Stam wordt het ondersteuningsplan opgesteld.
- Tussentijds wordt er geëvalueerd.
Er is een eigen bijdrage voor de meeste WMO hulp en ondersteuning van maximaal € 20,60 per maand. Dit wordt het abonnementstarief genoemd.